Hur mycket el drar en FTX ventilation?

FTX ventilation är ett populärt val för energieffektiv ventilering i hem och byggnader. Men många undrar hur mycket el en FTX ventilation faktiskt använder och om det finns några sätt att minska elanvändningen. I den här artikeln kommer vi att titta på hur en FTX ventilation fungerar och svara på frågan Hur mycket el drar en FTX ventilation. Vi kommer också att ge några tips om hur du kan minska elanvändningen för din FTX ventilation.

Elförbrukningen för en FTX-ventilation

Elförbrukningen för en FTX ventilation beror på flera faktorer, inklusive storleken på byggnaden, antalet rum som ventileras och klimatet där byggnaden ligger. Generellt sett har en FTX ventilation en lägre elförbrukning än traditionell frånluftsventilation eftersom den återvinner värme från den luft som ventileras ut. 

Hur mycket el förbrukar ett FTX aggregat?

Energiförbrukningen för ett aggregat i en FTX ventilation kan variera beroende på flera faktorer som exemplevis modell, storlek och drifttid. Generellt sett kan man säga att ett FTX aggregat för en normalstor villa förbrukar mellan 300 och 800 kWh per år. Detta motsvarar en genomsnittlig dagsförbrukning på mellan 0,8 och 2,2 kWh. Det är viktigt att välja rätt storlek på aggregatet för att optimera energieffektiviteten och minska elförbrukningen.

Förbrukningen påverkas även av hur högt temperaturen är ställd på tilluften. Detta är avgörande då ju högre temperatur man blåser in ju oftare måste den inbyggda el-eftervärmaren vara aktiv. Mer om vad man kan göra för att minska elförbrukningen i ett FTX system nedan.

Sätt att minska elanvändningen för en FTX-ventilation

Det finns flera sätt att minska elanvändningen för en FTX-ventilation.

Rätt dimensionering

Se till att FTX-ventilationen är rätt dimensionerad för byggnaden och antalet rum som ska ventileras. En för stor FTX-ventilation kan resultera i onödig energiförbrukning och högre elkostnader.

Regelbunden underhållning

Se till att underhålla din FTX-ventilation regelbundet, till exempel genom att byta filter och rengöra värmeväxlaren. En smutsig värmeväxlare kan minska effektiviteten för din FTX-ventilation och resultera i högre elförbrukning.

Ställ in driftstider och temperatur

Genom att sänka temperaturen och hastigheten på fläktarna via programmering i displayen på FTX aggregatet kan man minska elanvändningen då fläktarna inte behöver arbeta lika hårt för att ventilera bostaden under de tider ingen är hemma eller på natten när man sover. På så sätt kan man spara energi och pengar samtidigt som man upprätthåller en god inomhusmiljö.

Koppla FTX aggregatet till bergvärme eller luft/vatten

Genom att koppla ett vattenbatteri till FTX-aggregatet och ansluta det till en bergvärme- eller luft/vatten-pump kan man använda värmen från värmepumpen för att värma upp ventilationsluften. Detta gör att man inte behöver använda så mycket energi för att värma upp luften, eftersom den redan har värmts upp av värmepumpen. På så sätt sparar man energi och minskar elförbrukningen för uppvärmning av byggnaden. Dessutom kan man ibland använda kyla från värmepumpen för att kyla ner ventilationen under varma sommardagar, vilket också kan minska energiförbrukningen för kylning. Sammanfattningsvis är kopplingen av ett vattenbatteri till FTX-aggregatet en effektiv metod för att minska energiförbrukningen och därmed spara pengar på uppvärmning och kylning av byggnaden.

Vanliga frågor om Hur mycket el drar en FTX ventilation

Här är några av de vanligaste frågorna vi får ang hur mycket el drar ett FTX aggregat.

Hur mycket el drar en FTX ventilation i en villa?

Generellt sett kan man säga att ett FTX aggregat för en normalstor villa förbrukar mellan 300 och 800 kWh per år. Förbrukningen kan öka med ökade temperaturinställningar.

Går det att sänka elförbrukningen i ett FTX system?

Det finns olika sätt att minska elförbrukningen i ett FTX system. Några av dem är programmerade driftstider, regelbunden service, sänkta temperaturer samt koppla eftervärmen till bergvärme- eller luft/vatten pump.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen