Hur går en OVK besiktning till?

Uppdaterad: 2024-09-14

Författare: Stefan

När vi på Storstadens Ventilation AB utför en OVK besiktning – (OVK står för obligatorisk ventilationskontroll) – följer vi en strukturerad process som säkerställer att ventilationssystemet fungerar som det ska. Här beskriver vi steg för steg för vad som sker vid en OVK besiktning.

hur det går till med en ovk besiktning

Förberedelser inför besiktningen

Innan vi utför en OVK besiktning första gången, samlar vi in nödvändig information om byggnaden och dess ventilationssystem. Vi kontrollerar:

  • Byggnadens tidigare ventilationshistorik
  • Typ av ventilationssystem, exempelvis FTX eller självdrag
  • Eventuella tidigare anmärkningar från tidigare besiktningar

Att vara förberedd med den här informationen gör processen smidigare och ser till att vi vet exakt vad som ska kontrolleras.

Ett tips från funktionskontrollanten Stefan är att se till att det tidigare OVK-protokollet finns tillgängligt inför varje ny besiktning. På så sätt kan vi snabbt se vad som har åtgärdats tidigare och vilka delar som behöver extra uppmärksamhet vid den aktuella kontrollen.
Tips från Stefan

Ankomst och genomgång

När någon av våra besiktningsmän anländer till platsen börjar vi alltid med att informera fastighetsägaren eller ansvarig om vad som ska ske under besiktningen. Vi går igenom processen och förklarar vilka moment som utförs. Detta steg är viktigt för att alla inblandade ska känna sig trygga och medvetna om vad som sker.

Kontroll av ventilationssystemet

Själva besiktningen startar med en översyn av byggnadens ventilationssystem. Vi kontrollerar att:

  • Luftflödet är korrekt och i balans
  • Inga hinder, skador eller blockeringar finns i ventilationskanalerna
  • Luftdon och fläktar fungerar som de ska

Vid besiktningen testar vi luftflöden och tryck, och säkerställer att inga problem som exempelvis dålig lukt eller spridning av farliga ämnen uppstår.

Kontroll av luftkvaliteten

En viktig del av besiktningen är att mäta luftkvaliteten i byggnaden. Vi letar efter potentiella hälsorisker genom att kontrollera halterna av farliga ämnen som kan förekomma i luften, exempelvis radon och koldioxid. Dålig ventilation kan leda till problem som både påverkar hälsan och fastighetens funktionalitet.

Genomgång av synliga delar

Vi inspekterar även de synliga delarna av ventilationssystemet. Det inkluderar:

  • Luftdon
  • Ventiler
  • Fläktar

Det är viktigt att alla synliga delar är i gott skick och att systemet är rent och fungerande. Om något behöver åtgärdas rapporterar vi direkt till fastighetsägaren. Det här steget är ofta kritiskt för att säkerställa att systemet fungerar som det ska.

Varför anlita oss?

Storstadens Ventilation AB har över 30 års samlad erfarenhet av funktionskontroller för olika ventilationsanläggningar. Vi vet precis hur en OVK besiktning skall utföras för att anläggningen skall fungera under optimala förhållanden.

Vi kan även hjälpa till med att utföra åtgärdsarbeten för de eventuella brister som upptäcks vid besiktningen.

Sammanställning och rapport

När vi är färdiga med kontrollerna sammanställer vi resultaten.

Ett OVK protokoll skall:

  • Redovisa alla mätningar och kontrollerade punkter
  • Ange om byggnadens ventilationssystem uppfyller de lagstadgade kraven
  • Innehålla eventuella åtgärder som krävs

Protokollet placeras på en synlig plats i byggnaden, där fastighetsägare och boende enkelt kan se när nästa besiktning ska ske. Detta är ett krav enligt lagen och underlättar planeringen för framtida besiktningar.

Åtgärder vid brister

Om vi hittar brister i ventilationssystemet, kommer vi att rekommendera de åtgärder som behövs för att ventilationssystemet ska fungera korrekt. Detta kan inkludera:

  • Rengöring av kanaler
  • Byte av slitna delar
  • Justering av luftflöden och inställningar

På Storstadens Ventilation AB erbjuder vi möjligheten att åtgärda dessa brister direkt i samband med besiktningen. Detta minskar tiden för fastighetsägaren att hitta andra entreprenörer och gör att systemet snabbt kan godkännas.

Slutlig inspektion och certifikat

När alla åtgärder är genomförda och systemet fungerar som det ska, gör vi en sista kontroll. Därefter utfärdar vi ett certifikat som visar att byggnaden har genomgått en godkänd OVK besiktning. Detta certifikat är viktigt att sätta upp på en synlig plats i byggnaden, som exempelvis entrén.

Hur ofta ska en OVK besiktning ske?

Frekvensen för hur ofta en funktionskontroll ska ske beror på byggnadens användningsområde och vilken typ av ventilationssystem som används. Vanligtvis ska offentliga byggnader, som skolor och vårdhem, genomgå en OVK oftare än bostadshus. Det är viktigt att alltid följa de lagstadgade intervallerna för att säkerställa att ventilationssystemet fungerar optimalt.

Funktionskontrollantens roll

Våra funktionskontrollanter har många års erfarenhet och en gedigen utbildning inom ventilation. Vi arbetar noggrant och effektivt för att säkerställa att ditt ventilationssystem fungerar som det ska, oavsett typ av byggnad eller ventilationssystem.

Hur går det till vid en OVK besiktning?

En certifierad besiktningsman går igenom byggnadens ventilationssystem och kontrollerar att den uppfyller lagstadgade krav. Detta inkluderar att mäta luftflöden, översyn av fläktar och värmeväxlare, kontrollera- ventilationskanaler, ventiler och galler samt inspektera både synliga och dolda delar av ventilationssystemet. Eventuella brister dokumenteras och rekommenderade åtgärder anges.

Offert OVK Besiktning
Vänligen fyll i dina uppgifter i formuläret nedan för att skicka in en förfrågan.
Aktivera JavaScript i din webbläsare för att slutföra detta formulär.
Vad behöver ni hjälp med?
Kontaktuppgifter
Fastighetens address
E-post
Click or drag a file to this area to upload.
Accepterade filtyper: jpg, gif, pdf, doc, docx, pages, numbers, jpeg, txt
Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.

Författare: Stefan Lundgren

Yrke: OVK Kontrollant

Stefan är en certifierad OVK-kontrollant med över 20 års erfarenhet inom ventilationsbranschen. Han har utfört tusentals besiktningar i både kommersiella och privata fastigheter och har en djup kunskap om de lagkrav och riktlinjer som styr OVK-besiktningar. Stefan är också känd för sitt arbete med att utveckla rutiner och checklistor för att säkerställa effektiva och korrekta kontroller. Han är vår mest bidragande redaktionella persona inom ämnet.