FTX Ventilation Filter – Byt filter i 5 enkla steg

Vi har sett allt för många människor underskatta vikten av regelbundet filterbyte i sina FTX aggregat. FTX-systemet, som är en av de vanligaste metoderna för att ventilera i flerbostadshus och kommersiella fastigheter, kan få allvarliga konsekvenser om dess filter inte byts ut med jämna intervaller. I denna artikel kommer vi förklara varför det är så viktigt med filterbyte och hur man gör det.

Behöver du nya filter till ditt FTX aggregat? Titta i vår butik!

Varför är det Viktigt Att Byta FTX Ventilation Filter?

Det är viktigt att byta filter i sin FTX ventilation på grund av dess betydelse för att upprätthålla god luftkvalitet inomhus. Filterna är utformade för att fånga upp damm, smuts, pollen, och andra luftburna partiklar som kan påverka hälsan negativt. Om dessa partiklar får cirkulera i luften kan de orsaka allt från allergiska reaktioner till astmaanfall och andra sjukdomar.

Utöver att skydda din hälsa kan filterbyte också bidra till att minska din energiförbrukning och spara pengar på elräkningen. Om dina filter är igensatta, måste ditt FTX-aggregat arbeta hårdare för att ventilera rummet. Detta ökar energiförbrukningen och påverka därmed dina utgifter negativt. Genom att byta filter regelbundet minskar du belastningen på ventilationssystemet och sparar därmed stora summor på energikostnaden.

Hur Ofta Ska Man Byta Filter?

Det rekommenderas att man byter filtren i sitt FTX aggregat 2ggr/år om bostaden finns inom 10km från en motorväg eller i närheten av stora aktiva odlingsmarker där traktorer drar upp mycket damm. Om du har husdjur, röker inomhus, eller har hög trafik in och ut ur byggnaden kan det krävas mer frekventa filterbyten. Å andra sidan, om du bor i en ren miljö med mindre antal partiklar i luften så kan du klara dig längre tid mellan filterbyten. Då kan det räcka med att byta filter 1ggr/år.

En annan viktig faktor att tänka på är filtertypen. Det finns flera olika typer av filter som kan användas i FTX-system, var och en med en annan livslängd. Vi har sett en oroväckande utveckling på internet där webbutiker utger sig för att sälja typgodkända ventilationsfilter, men det som levereras är istället billiga skräp filter som i sin tur kan orsaka allvarliga skador på fläktar, värmeväxlare och andra viktiga komponenter om filtret inte håller erforderlig filterklass och kvalitet.

De filter vi säljer till FTX aggregat är kvalitetssäkrade och uppfyller samtliga myndighetskrav för gällande filterklasser. Dessutom är samtliga av våra ventilationsfilter tillverkade i en svensk fabrik. 

Hur Byter Man FTX Ventilation Filter?

Att byta FTX ventilation filter är inte svårt, men det är viktigt att göra det på rätt sätt för att undvika skador på systemet eller slarvigt installerade filter. Här är några enkla steg att följa:

Steg 1

Stäng av strömmen till FTX-aggregatet för att undvika eventuella skador.

Steg 2

Öppna FTX-aggregatet och lokalisera filterutrymmet.

Steg 3

Ta bort det gamla filtret genom att dra det rakt utåt. Passa även på att rengöra aggregatet.

Steg 4

Installera det nya filtret på plats genom att trycka det rakt in i aggregatet och se till att det passar ordentligt.

Steg 5

Starta upp FTX-aggregatet igen och se till att allt fungerar som det ska.

Det är viktigt att inte försöka byta filter själv om man inte har rätt kunskaper och erfarenhet. Om filtret inte är ordentligt installerat kan det orsaka allvarliga skador på systemet och leda till dyra reparationer.

Filter i äldre FTX aggregat

Att byta ut sitt gamla FTX-aggregat mot ett nytt kan vara en klok investering för att uppnå bättre inomhusluftkvalitet och samtidigt få en ökad energieffektivitet. Nya FTX-aggregat är utrustade med förbättrade filterteknologier som effektivt fångar upp nästan 100% av de skadliga partiklarna, allergenerna och föroreningarna som annars skulle komma in i bostaden, vilket resulterar i renare och hälsosammare luft i hemmet. Dessutom erbjuder moderna aggregat överlägsen energiprestanda, vilket minskar driftkostnader och koldioxidutsläpp. Att byta ut sitt gamla FTX-aggregat mot ett nytt är alltså inte bara en god idé för att förbättra inomhusmiljön, utan även för att bidra till en mer hållbar framtid.

Samma gäller för filter i FTX aggregat vid nyinstallation av FTX ventilation. Ett helt nytt ventilationssystem är det klart bästa för en optimal inomusmiljö.

Sammanfattning

Vi kan inte betona nog hur viktigt det är att byta filter i sin FTX ventilation regelbundet. Att byta filter var med jämna mellanrum hjälper till att förbättra luftkvaliteten inomhus, minskar energiförbrukningen och därmed minskas även elräkningen. Det är viktigt att välja rätt filtertyp och följa rätt procedur vid filterbyte. Om du har frågor eller är osäker på hur man byter filter så kan du boka en ventilationsservice med filterbyte här.

Tack för att du läste denna artikel om FTX ventilation filter och dess underhåll. Om du har några frågor eller vill ha mer information, tveka inte att kontakta oss.

 
 
ftx ventilation filter byta

Vanliga Frågor Om FTX Ventilation Filter

Här är några vanliga frågor om FTX ventilation filter och dess underhåll

Hur ofta byta filter i FTX aggregat i villa?

Om bostaden ligger närmare än 10km från en vältrafikerad väg eller i anslutning till stora aktiva odlingsmarker rekommenderas filterbyte 2ggr/år. I annat fall räcker det med 1ggr/år

Kan jag byta FTX ventilation filter själv?

Att byta filter i ett FTX aggregat är enkelt och kan utföras själv. Beställ bara hem rätt filter av den högsta kvaliteten och ersätt de gamla med jämna mellanrum.

Vilken typ av filter bör jag använda i mitt FTX-system?

För att säkerställa att inomhusklimatet är fritt från skadliga partiklar skall filter med klassen ePM1 användas, både i tilluften och frånluften.

Hur ofta byta filter i större ventilationsaggregat?

Intervallerna för filterbyte i större ventilationsanläggningar är minst 2ggr/år. Det finns ingen generell intervall, den bestäms utifrån varje enskilt objekt och behov.

2 reaktioner på ”FTX Ventilation Filter – Byt filter i 5 enkla steg”

 1. En liten fråga?
  Ska pilar till fitrarna peka uppåt eller ner och den gummi ska den tryckas inåt eller ska den vara vänd framåt.
  Apparaten är av märket heru 100 T ECL AL

  Mvh DB

  1. Storstadens Ventilation AB

   Pilarna på filerna skall peka in mot aggregatet och gummit skall sitta på den sidan där det inte finns något gummi aggregatet, normalt skall gummit på filtret sitta innerst.

Kommentarer är stängda.

Varukorg
Rulla till toppen