OVK Besiktning Villa – Allt du behöver veta

Om du äger en villa så har du säkert hört talas om begreppet OVK besiktning. Men vad är det egentligen och varför behöver du det? I den här artikeln kommer vi att diskutera allt du behöver veta om OVK besiktning inklusive vad det är, varför det är viktigt, vad det kostar och hur du går tillväga för att boka en besiktning.

När behöver en OVK besiktning utföras i villor?

OVK (Obligatorisk ventilationskontroll) är en lagstadgad åtgärd som utförs för att säkerställa att ventilationsanläggningar fungerar som de ska och inte utsätter de boende för hälsorisker. När det gäller villor, radhus och andra enfamiljshus så behöver man endast genomföra OVK en gång och det görs innan beviljad inflyttning vid nybygge eller, om kommunen kräver, vid installation av ett nytt ventilationssystem. OVK krävs inte vid ex. byte av FTX aggregat.

Detta innebär att om du köper en villa eller ett radhus där en obligatorisk ventilationskontroll redan har utförts, behöver du inte genomföra en ny kontroll så länge ventilationssystemet inte har ändrats(ex. från F-system till FTX-system). Däremot är det viktigt att du har dokumentation som visar att besiktningen har genomförts och vilka eventuella brister som har noterats.

Om du inte har någon dokumentation över en tidigare utförd kontroll så kan du anlita oss för att genomföra en denna. Detta är för att se till att ditt ventilationssystem uppfyller kraven i lagen och att det inte finns några hälsorisker för dig och din familj.

OVK i bostadsrättsföreningar med lägenheter samt flerfamiljshus som måste utförs varje 3 år.

Vad är OVK besiktning?

OVK (obligatorisk ventilationskontroll) är något som utförs för att kontrollera att ventilationssystemet i en byggnad uppfyller de krav som ställs enligt lag. Syftet med besiktningen är att säkerställa att ventilationen fungerar på ett effektivt sätt för att förbättra inomhusmiljön och minska energiförbrukningen.

Varför behöver jag en OVK för min villa?

En OVK är obligatorisk för alla byggnader med mekanisk ventilation, inklusive villor. Det är viktigt att utföra detta för att säkerställa att ventilationssystemet uppfyller de krav som ställs enligt lag. Dessutom bidrar en väl fungerande ventilation till en hälsosam inomhusmiljö med mindre risk för allergier och astma. Vid FTX ventilation kan systemet även få en ökad värmeåtervinning.

Hur går en OVK besiktning till?

En OVK för villor och radhus utförs av en av våra certifierade besiktningsmän som undersöker ventilationssystemet och kontrollerar att det fungerar korrekt. Besiktningen tar vanligtvis några timmar att genomföra och innebär att vi mäter luftflöden på tilluft(FTX ventilation) samt frånluft(Frånluftsventilation & FTX ventilation), kontrollerar luftkvaliteten och undersöker fläktar och kanaler.

Efter vi utfört en OVK sammanställer vi samtliga dokument och skickar dessa direkt till rätt avdelning avdelning till den kommun du bor i. En kopia på protokollet skickas även till din e-postadress.

Du som kund behöver alltså inte göra något, vi sköter all hantering och kommunikation med berörda myndigheter. 

Vad kostar en OVK för villa?

Kostnaden för OVK besiktning i en villa eller radhus varierar beroende på storleken på bostaden samt hur omfattande besiktningen behöver vara. Generellt sett ligger kostnaden på mellan 5 000 och 10 000 kronor för en vanlig villa. Det är dock viktigt att tänka på att en väl fungerande ventilation bidrar till minskade energikostnader och en bättre inomhusmiljö, vilket sparar pengar på lång sikt.

Hur bokar jag en OVK för min villa?

För att boka en OVK besiktning för din villa så kan du enklast kontakta oss via detta formulär. 

Sammanfattning

Att få en godkänd OVK är en viktig del av att äga en villa och säkerställa att ventilationssystemet fungerar som det ska. Det bidrar till en hälsosam inomhusmiljö och minskar energiförbrukningen. Kostnaden för en OVK i en villa eller ett radhus varierar beroende på bostadens storlek och hur omfattande besiktningen behöver vara.

Läs även vår artikel för bostadsrättsföreningar i flerbostadshus.

OVK Besiktning i en villa

Vanliga frågor om OVK besiktning för villa

Här är några vanliga frågor och svar om OVK för villor:

Hur mycket kostar en OVK besiktning till en villa?

Generellt ligger kostnaden för en OVK till en villa på mellan 5 000-10 000 kr, beroende på storlek och ventilationssystem.

Hur ofta behöver jag utföra OVK besiktning för min villa?

För enfamiljshus, som ex. villor och radhus, så krävs det endast en första OVK som utförs innan inflyttning beviljas och att byggnaden kan tas i bruk.

Vad händer om jag inte utför OVK besiktning för min villa?

En OVK besiktning ska utföras och godkännas innan ventilationen får tas i bruk samt ges tillstånd till inflyttning.

Kan jag utföra OVK besiktning själv i min villa?

Nej, en OVK ska göras av en certifierad besiktningsman. Detta är för att säkerställa att besiktningen utförs på ett korrekt sätt och att alla krav enligt lag följs.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen