Installera FTX i gammalt hus och villa

Funderar du på att installera FTX i ett gammalt hus eller i en gammal villa? Då är du på rätt plats! Vi på Storstadens Ventilation AB är experter på installation av FTX-system i äldre byggnader och vill hjälpa dig att förstå fördelarna med detta system samt vad som krävs för att installera den på ett korrekt sätt.

Vad är en FTX-ventilation?

En FTX-ventilation är en avancerad teknik för ventilation som både ventilerar och återvinner värme från bostaden. FTX-systemet drar in frisk luft och värmer den med hjälp av värmen som återvinns från den använda luften som sedan släpps ut. Denna återvinning sker via en värmeväxlare. Detta innebär att ditt hem alltid har frisk luft, samtidigt som det sparar energi genom att inte släppa ut värmen i onödan.

Installera FTX i äldre småhus

Att installera en FTX-ventilation i ett äldre hus kan vara en utmaning eftersom husets struktur och ventilationssystem kan vara annorlunda än moderna hus. För att installera en FTX-ventilation i ett äldre hus måste man ta hänsyn till flera faktorer såsom:

Behovsanalys

En behovsanalys är det första steget när man ska installera FTX i ett äldre hus. Det innebär att man utvärderar husets behov och förutsättningar för en FTX-ventilation. Beroende på husets storlek, antalet rum och antalet personer som bor där kan man välja rätt storlek och typ av ventilationssystem.

Anpassning av kanalsystem

Ett äldre hus har ofta mer “vinklar och vrår” än nyare hus och villor, det innebär därmed en större utmaning för placering av kanalsystemet. Det krävs oftast lång och gedigen erfarenhet av både projektering och installation för att lyckas med en FTX installation i äldre hus och villor. Det är där vi kommer in i bilden.

Val av FTX-aggregat

Det finns en uppsjö med olika FTX aggregat på marknaden. Så här gäller det att hitta ett aggregat som klarar av den projekterade luftmängden samtidigt som den tar så lite plats som möjligt. 

Rätt installation

Att montera FTX ventilation i äldre byggnader kräver som sagt kunskap och erfarenhet för att säkerställa en korrekt installation. Det är viktigt att hitta rätt vägar för ventilationskanalerna så dom inte tar för mycket plats i huset samt med omsorg välja placering av intaget och avluften så dessa harmoniserar med husets exteriör.

Installera FTX i äldre villa

Att installera en FTX-ventilation i en äldre villa kan också vara utmanande eftersom villor ofta är större än mindre hus och kan kräva en komplicerad installation. För att installera en FTX-ventilation i en äldre villa måste man ta hänsyn till samma faktorer som vid installation i ett mindre hus.

Behovsanalys

Precis som vid installation i ett hus är det viktigt att göra en behovsanalys för att välja rätt typ av FTX-system.

Kanalsystem

Vid installation i en äldre villa kan det behövas ett större och ett ofta mer komplicerat kanalsystem som kräver stor erfarenhet och fördjupad kunskap för att kunna projektera. Där har vi hittills inte misslyckats med någon av våra installationer i äldre villor. 

Val av FTX aggregat

I detta fall så är det inte lika stor utmaning att välja ett aggregat som passar, då utrymmena oftast är större och därmed förenklar processen.

Fördelar med att installera FTX i äldre hus och villor

Det finns många fördelar med att installera FTX i gammalt hus och villa. Förutom att det ger frisk och ren luft i hemmet så sparar det också energi genom att återvinna värme från den använda luften. Detta kan leda till betydande besparingar på energiräkningarna och minska koldioxidutsläppen.

Ett FTX-system kan också förbättra hälsan i hemmet genom att minska fuktighet och mögel. Dålig ventilation kan leda till fukt- och mögelskador som kan orsaka allergier och andra hälsoproblem. Ett FTX-system kan också minska ljudnivån i hemmet genom att filtrera bort buller från utomhusmiljön.

En annan stor fördel är att efter installationen är klar och systemet är igång så går det att täta huset hur mycket man vill då ventilationen är ett slutet system och huset eller villan inte längre är beroende av springor och öppningar utifrån för att självdraget skall fungera.

installera ftx i gammalt hus villa

FAQ

Vanliga frågor och svar för installera FTX i gammalt hus och villa

Kan man installera FTX i ett gammal hus?

Ja, det går utmärkt. Dock kan den vara en större utmaning då äldre hus ofta har fler “vinklar och vrår”. Men, det har hittills inte varit några problem för oss med vår långa erfarenhet.

Går det att installera FTX i en gammal villa?

Ja, det går bra. Det är en större utmaning än att installera i en nyare villa då äldre villor ofta är byggda på ett sätt som kräver noggrannare eftertanke vid projektering. Det är där vi kommer in i bilden.

2 reaktioner på ”Installera FTX i gammalt hus och villa”

 1. Viktoria Hammarstedt

  Hej,
  Vi behöver förbättra ventilationen i vår villa i Enskede och önskar rådgivning och offert.

  1. Storstadens Ventilation AB

   Hej Viktoria
   Tack för din kommentar. Om ni önskar en offert så är det enklast om ni skickar in en offertförfrågan via hemsidan. Ni hittar de olika formulären på hemsidan under ”Offert”.
   Ser fram emot er förfrågan.

   Vänliga hälsningar
   Miguel
   Storstadens Ventilation AB

Kommentarer är stängda.

Varukorg
Rulla till toppen