Är FTX Ventilation lönsamt?

Är FTX Ventilation lönsamt? Ett FTX ventilationssystem är en modern lösning som hjälper dig att förbättra inomhusklimatet i fastigheten eller bostaden. Men, det finns några saker som du behöver veta innan du bestämmer dig för att investera i en FTX ventilation. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad en FTX ventilation är, fördelarna med en sådan lösning, kostnaderna som är inblandade, hur det påverkar ditt hem och om en FTX ventilation är verkligen lönsamt eller inte.

Vad är en FTX ventilation?

FTX ventilation, eller “F” som står för tilluft, “T” står för frånluft och “X” står för värmeväxling, är ett ventilationssystem som är avsett att förbättra inomhusklimatet och ekonomin genom att omsätta luften via filter samt återvinna värme. Detta innebär att systemet utnyttjar den befintliga varma luften som redan finns i ditt hem och återanvänder den för att värma upp den nya, friska luften som tillförs.

Fördelar med en FTX ventilation

Att investera i en FTX ventilation har flera fördelar, bland annat:

Förbättrad luftkvalitet

En FTX ventilation hjälper till att förbättra luftkvaliteten i ditt hem genom att filtrera bort skadliga partiklar och allergener.

Minskat energiförbrukning

Eftersom systemet återvinner värmen i ditt hem bidrar det till att minska din energiförbrukning.

Bättre för miljön

Genom att minska din energiförbrukning minskar du också din miljöpåverkan.

Förbättrad hälsa

En bättre inomhusmiljö bidrar till att förbättra din hälsa, särskilt om du lider av allergier eller astma.

Kostnader för en FTX ventilation

Kostnaderna för en FTX ventilation varierar beroende på flera faktorer, inklusive storlek på ditt hem och vilken typ av system du väljer. Generellt sett kan du räkna med en kostnad på mellan 90 000 och 150 000 kronor efter ROT avdraget för att installera ett FTX system i ditt hem.

Så här påverkar en FTX ventilation ditt hem

En FTX ventilation påverkar ditt hem på flera sätt, inklusive:

Ljudnivå

Ett FTX ventilationssystem som är fel projekterat kan orsaka störande ljudnivåer. När vi projekterar en anläggning så lägger vi stort fokus på låga ljudnivåer.

Underhåll

FTX ventilationssystem kräver regelbunden rengöring och underhåll för att fungera optimalt.

Installation

Installationen av en FTX ventilation är oftast relativt komplicerad att utföra själv och bör därför utföras av ett erfaret företag.

Är en FTX ventilation lönsamt?

Att investera i en FTX ventilation kan vara en bra idé för att förbättra inomhusluftkvaliteten i ditt hem och minska din energiförbrukning på lång sikt. Men, det är viktigt att notera att initiala kostnader för installationen kan vara höga. Det är därför viktigt att göra en noggrann kostnadsanalys för att avgöra om en FTX ventilation är lönsamt för dig.

För att göra en kostnadsanalys bör du ta hänsyn till följande faktorer:

Energibesparingar

En FTX ventilation bidrar till att minska din energiförbrukning, vilket innebär lägre energikostnader på lång sikt.

Kostnader för installation

Som nämnts tidigare kan kostnaderna för att installera en FTX ventilation vara höga, så det är viktigt att ta hänsyn till dessa kostnader när du gör din bedömning.

Underhållskostnader

FTX ventilationssystem kräver regelbundet underhåll för att fungera optimalt. Det är därför viktigt att ta hänsyn till dessa kostnader när du gör din bedömning.

Ett filterbyte gör man enkelt själv. Filter kostar i snitt 500 kr – 1 000 kr och finns at köpa på internet eller på vår butik för ventilationsfilter. En service med rengöring av ventilationskanaler och övriga komponenter bör utföras var 5 år. En service kostar i regel 3 000 kr – 5 000 kr att utföra.

Förbättrad inomhusluftkvalitet

En FTX ventilation bidrar till att förbättra inomhusluftkvaliteten, vilket har positiva effekter på din hälsa.

Miljöpåverkan

Genom att minska din energiförbrukning, minskar du också din miljöpåverkan.

Efter att ha vägt dessa faktorer kan du kanske enklare avgöra om en FTX ventilation är lönsamt för dig.

Slutsats

Att investera i en FTX ventilation kan vara en bra idé för att förbättra inomhusklimatet och minska din energiförbrukning på lång sikt. Men, det är viktigt att notera att initiala kostnader för installationen kan vara höga och det är därför viktigt att göra en noggrann kostnadsanalys för att avgöra om en FTX ventilation är lönsamt för dig. Med tanke på de fördelar som FTX ventilation kan erbjuda kan det dock vara en klok investering på lång sikt.

Är FTX Ventilation lönsamt?

Vanliga frågor om är FTX ventilation lönsamt

Här är några vanliga frågor och svar om är FTX ventilation lönsamt

Är ett FTX system lönsamt?

Det korta svaret är, Ja! Ett FTX system förbättrar inomhusklimatet i ditt hem samt minskar energiförbrukningen.

Vad kostar det att underhålla ett FTX system?

Filterbyte kostar årligen i snitt 500 kr – 1 000 kr. Service och underhåll bör utföras var 3 till 5 år och kostar i regel 3 000 kr – 5 000 kr att utföra, beroende på storlek på hus och system.

2 reaktioner på ”Är FTX Ventilation lönsamt?”

    1. Storstadens Ventilation AB

      Det beror helt på vilken värme man väljer som inblåsningstemperatur samt hur höga luftflöden man har. Det går inte att svara på. Det enda sättet att ta reda på det är att sätta en energimätare mellan aggregatet och vägguttaget.

Kommentarer är stängda.

Varukorg
Rulla till toppen